6 tips om veilig te klussen

6 tips om veilig te klussen

Of je nu een ervaren thuisklusser bent of twee linkerhanden hebt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoewel klussen in huis vaak als een redelijk risicoloze bezigheid wordt gezien, kun je hier ook lelijke verwondingen oplopen. Lees daarom deze zes tips goed door en voorkom klusongelukken!

 1. Kies voor de juiste werkkleding
  Bescherm jezelf! Bij het klussen dekken we vaak belangrijke spullen af om te voorkomen dat ze schade oplopen, maar het meest waardvol ben je zelf! Dus voorkom een gebroken teen door vallende bakstenen of badranden of een doorboorde voet door op een spijker te gaan staan en kies voor goede werkschoenen met een stalen neus. Ook werkhandschoenen worden vaak vergeten tijdens het klussen in en rondom huis, maar zijn essentieel bij een veilige aanpak. Klussen doe je namelijk met je handen en die wil je niet beschadigen!
  Ook een veiligheidshelm, gehoorbeschermers en een veiligheidsbril kunnen goed van pas komen. Zo zijn gehoorbeschermers handig als je veel gaat boren of gebruik maakt van gereedschap dat veel lawaai maakt. Op lange termijn kan je hier namelijk flinke gehoorschade van oplopen. Een veiligheidsbril is van belang als je bijvoorbeeld gaat zagen waarbij er veel hout, ijzer of splinters van andere materialen in het rond schieten.
 2. Gebruik de juiste materialen
  Het spreekt misschien voor zich, maar kies voor gereedschap dat ook echt voor deze klus bedoeld is en dat goed onderhouden is. Kapot en/of slecht onderhouden gereedschap kan flink gevaarlijk zijn. Lees daarnaast altijd van te voren goed de gebruiksaanwijzing en volg deze op.
 3. Maak gebruik van een goede trap
  Kies niet voor een kruk of een (draaiende) bureaustoel om het werk boven je hoofd ‘even’ op te lossen. Niet stevig staan (vaak met gereedschap in je handen) zorgt voor de meeste klusongelukken. Kies daarom voor een stevige, universele trap om verschillende klussen mee uit te voeren. Heb je een goede ladder gevonden? Zorg dat je altijd met beide voeten op de trap staat en zorg voor een stevige ondergrond.
 4. Werk zoveel mogelijk buiten
  Zagen, slijpen, slopen, verven en lijmen kan het beste zoveel mogelijk buitenshuis worden gedaan. Zo voorkom je dat de schadelijke stoffen of splinters in je ogen of longen terechtkomen. Moet het werk echt binnen gebeuren? Zorg dan voor een goede ventilatie en veiligheidskleding.
 5. Maak een plan en werk netjes
  Bedenk van te voren wat je allemaal nodig hebt, regel de juiste materialen, een afvalcontainer en (eventueel) genoeg klushulp. Zorg daarnaast dat de werkplek te alle tijden netjes blijft. Wanneer je begint met slopen, ruim de sloopresten dan direct op in een bouw- en sloopafval container. Dit afval rond laten slingeren is niet alleen onhandig, maar vooral onveilig. Zorg daarnaast dat er geen gereedschap en ander afval zoals, spijkers, hout en ander materiaal rondslingert. Daarnaast werk je met een opgeruimde werkplek niet alleen veiliger, maar ook nog eens productiever. Zo hoef je bijvoorbeeld minder te zoeken naar je gereedschap.
  Wanneer je gebruik maakt van een afvalcontainer kan je het afval direct weggooien, zonder tussenopslag of lange ritten naar de milieustraat in het vooruitzicht.
 6. Communiceer
  Communiceer altijd met de andere klussers welk werk je aan het doen bent, zodat ze je niet per ongeluk in gevaarlijke situaties terecht brengen. Heb je bijvoorbeeld het gas, water of de hoofdspanning uitgeschakeld? Vertel dit aan de rest van het klusgezelschap zodat ze het niet inschakelen op het moment dat jij met de klus bezig bent.

Ben je klaar met de verbouwing en toe aan een beetje ontspanning? Ga de Stubaier Höhenweg wandelen, de ultieme manier om je hoofd leeg te maken!

adminvlucht

Related Posts

Wringijzer: Essentieel gereedschap voor het tappen van schroefdraad

Wringijzer: Essentieel gereedschap voor het tappen van schroefdraad

IJzerzagen: soorten en gebruik

IJzerzagen: soorten en gebruik

Deze 9 klussen klaar je snel met een multitool

Deze 9 klussen klaar je snel met een multitool